Can Jove

Sant Pere de Ribes

Construcció de 666 habitatges, en un projecte insostenible i finançat per inversors aliens a la realitat econòmica i social del municipi.

IMPACTES DEL MACROPROJECTE

666 vivendes

D'habitatge d’alt “standing", amb preus fora de l’abast de les economies dels veïns i veïnes.

80% terrenys naturals

És un nou atemptat ecològic. Un projecte NO sostenible on prop d’un 80% dels terrenys del projecte formen part de l’entorn natural.

Especulació

Darrere d’aquest projecte hi ha un fons d’inversió holandès sense cap relació amb el poble.

Gentrificació

El projecte farà pujar encara més els preus de mitjana en un municipi ja molt tensionat.

Destrucció de patrimoni

El projecte, posarà en perill els marges de pedra seca de la zona.

Opacitat

L'aprovació del projecte es va fer amb processos poc transparents durant la pandèmia per evitar el debat.

El govern del PSC de Sant Pere de Ribes vol destruir l’entorn natural de Can Jove amb un nou projecte especulatiu impulsat pel grup empresarial holandès VolkerWessels. Aquest projecte implicarà la creació d’un nou barri amb un conjunt d’edificacions i infraestructures de comunicació, la construcció de 666 habitatges (114 de renda lliure, 221 etiquetats com a tutelats i 331 com a habitatges protegits), serveis, etc… Un macro-projecte insostenible, opac i de grans dimensions que transformarà el paisatge actual de Ribes, que hipotecarà el model de municipi durant anys i que prioritzarà els beneficis dels inversors per sobre de les necessitats dels veïns i les veïnes del municipi.

L’empresa promotora és VolkerWessels, un fons d’inversió holandès que opera sota la marca Futur Can Jove sl

Darrere d’aquest projecte hi ha inversors sense cap relació amb el poble i que prioritzaran els seus beneficis a les necessitats dels veïns i veïnes del poble. La societat FUTUR CAN JOVE SLU, es tracta d’una empresa creada l’any 2020 com a Societat Limitada Unipersonal, amb un soci únic que és l’entitat JADE MANAGEMENT SL, creada el 2004 per la promoció de tota mena de projectes urbanístics i immobiliaris i en la que consta com a Administradora Solidària Juliette Femma Bleekemolem. Aquest entramat té per objectiu (segons la pròpia web) el desenvolupament de projectes immobiliaris a la Península Ibèrica, en particular a la Costa Blanca i a Catalunya. Curiosament, trobem diversos projectes pensats, projectats i/o desenvolupats a la comarca del Garraf. Cal destacar el projecte de desenvolupament d’una nova urbanització a Olivella, presentada com a Eco Holiday Resort, que ocuparà 20 Ha i tindrà prop de 250 habitatges i apartaments. A Sitges (en concret a Vallpineda) CREDO té previst la construcció d’un gran Business Center, amb tota mena de luxes i serveis. També cal afegir viles luxoses projectades i construïdes a urbanitzacions com Vallpineda, Quintmar, Levantina o Els Cards.

Un nou atemptat ecològic que destrueix l’entorn natural del poble ja que un 80% dels terrenys del projecte formen part de l’entorn natural.

El desenvolupament urbanístic del sector de Can Jove comportarà un creixement important del nucli de Ribes. Preveu saltar la riera com a frontera natural fins ara respectada, per continuar l’expansió lligant amb l’Hospital Sant Camil. Es tracta d’una zona que fins al dia d’avui s’ha reservat per l’ús agrícola, amb la presència d’una bosquina i de diverses masies de valor arquitectònic i patrimonial. El projecte es vol construir al bell mig del connector ecològic del Montmell, Marmellà, Foix i Massís del Garraf que compleix una funció ecològica molt important que cal protegir. A més a més, el corredor fluvial que passa per la part de ponent del nucli principal de Sant Pere de Ribes és de vital importància per a la connexió entre els espais PEIN que formen part de la Xarxa Natura 2000. La riera de Ribes ressegueix la vora nord d’aquest sector, i al cap de mil metres desemboca al tram de la riera que forma part de la Xarxa Natura 2000. Aquest tram de riera que passa pel sector recull les aigües del torrent de Can Puig i del torrent de Sant Pau i, sobretot, de la riera de Begues i la riera de Vilafranca.

El projecte busca justificar-se en una hipotrètica col·laboració amb el Consorci Sanitari del Garraf que és inexistent.

En el projecte no hi ha cap concreció respecte aquesta qüestió. La necessària millora de l’atenció sociosanitària pública als veïns i veïnes de la comarca no depen d’aquest projecte. Al contrari. L’aposta dels promotors passa per la constitució d’un pol d’atracció turística sanitària i explotació econòmica al voltant de les necessitats sociosanitàries, no tant del municipi sinó de possibles clients amb un alt poder adquisitiu. Això inclou la creació de 150 places hoteleres, 100 de residència per a la gent gran, 100 més com a centre de dia i un paquet d’habitatges tutelats sense concretar-ne el funcionament. Una oferta amb la que sembla que el grup inversor VolkerWessels vol desenvolupar un complex residencial-sanitari per a jubilats i no precisament del municipi.

Actua!

informa't

Consulta més informació sobre aquest projecte al web de la revista El Carrer