HUB de Vallcarca

Sitges

L’empresa FCC preveu transformar la cimentera de Vallcarca en un megacomplex turístic, amb aparcaments, hotels, zona residencial, comercial i un presumpte “campus tecnològic i audiovisual d’alt nivell”
Hub Vallcarca

IMPACTES DEL MACROPROJECTE

49 hectàrees

És la superficie del terreny afectat pel projecte. Tota, dins del Parc de Garraf que és un espai natural protegit.

0 serveis

Un entorn sense serveis, equipaments ni accés a la resta del municipi de Sitges.

Escassetat d'aigua

Amb el canvi climàtic cada cop hi ha menys disponibilitat d’aigua potable per a usos domèstics, molt menys per a usos turístics en un entorn àrid i incomunicat.

Risc incendi

En un entorn sense escapatòria, aquest projecte ignora el risc extrem d'incendi de l'entorn de Vallcarca

L’empresa FCC, matriu de la cimentera Uniland, presidida per la marquesa Esther Koplowitz i amb capital del magnat mexicà Carlos Slim, va anunciar l’any 2022 que tenia un projecte que preveu transformar la cimentera de Vallcarca en un megacomplex turístic, amb aparcaments, hotels, zona residencial, comercial i un presumpte “campus tecnològic i audiovisual d’alt nivell”. Actualment, el govern municipal de Sitges, liderat per ERC i on hi forma part el Sitges Grup Independent i Verds En Comú Podem està estudiant aquesta proposta especulativa que compta amb el suport explícit d’altres grups polítics com Junts, PSC, PP i Vox.

La intenció real és especular de nou. L’empresa constructora realitza diverses piruetes argumentals per a justificar el projecte, al voltant de conceptes idolatrats actualment pels polítics com “tecnologia”, “medi ambient” i “ocupació”. En realitat, el projecte únicament busca generar milions d’euros en dividends per a l’empresa, amb una macrourbanització turística de luxe.

La resta són excuses ridícules. No té cap sentit de crear un nou “campus tecnològic” a Sitges, quan als dos municipis adjacents ja hi ha actualment veritables campus d’alta tecnologia consolidats (Parc Mediterrani de la Tecnologia – UPC a Castelldefels i Campus de l’Escola Politècnica a Vilanova i la Geltrú), els quals es troben infrautilitzats respecte de la seva capacitat real. Res no justifica crear un nou recinte, al bell mig d’un paratge protegit com és el Massís del Garraf.

Vallcarca, una ferida que cal curar. Tot i els seus innegables valors naturals, el territori paga el preu d’estar just al pati del darrere de Barcelona.

El massís del Garraf es troba inclòs dins del Decret del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat, així com de la Xarxa Europea Natura 2000 com espai per hàbitats d’interès comunitari i espècies d’ocells i altres grups protegides en l’àmbit europeu. Als enormes impactes de pedreres, abocador o línies elèctriques, s’ha de sumar la pressió humana, la contaminació atmosfèrica, lumínica i hídrica, i una insuficient inversió de les administracions públiques en la seva conservació. El massís, així mateix, pateix el dèficit històric de no haver estat declarat formalment com a Parc Natural, d’acord amb la Llei 12/1985 d’espais naturals de la Generalitat de Catalunya. Igual com la resta de pedreres i activitats industrials impròpies d’un espai protegit, la cimentera actual de Vallcarca és una profunda ferida al Garraf. Qualsevol projecte que es plantegi ha de basar-se a eliminar l’edificació i reintegrar l’espai a l’entorn natural del Garraf.

La proposta de FCC és un nou “pelotazo” urbanístic de manual per rendibilitzar una activitat econòmica alternativa a la de la cimentera.

Qui ha passat alguna vegada per Vallcarca en coneix bé les característiques: una vall encaixonada entre muntanyes, inaccessible excepte per la carretera C31 (costes del Garraf), en un indret allunyat de qualsevol altre nucli urbà. És el pitjor lloc possible per a plantejar un projecte així, que tindria uns aspectes ambientals crítics totalment insuperables:

  • Habitatges en un entorn sense serveis, equipaments ni accés a la resta del municipi de Sitges. Probablement, el que es planteja sense dir-ho és que serien apartaments turístics, amb zero valor social per al municipi de Sitges ni per al país.
  • Greus problemes en relació a l’aigua: amb el canvi climàtic cada cop hi ha menys disponibilitat d’aigua potable per a usos domèstics, molt menys per a usos turístics en un entorn àrid i incomunicat. Així mateix, la gestió de les aigües residuals també seria un problema majúscul.
  • La mobilitat es realitzaria bàsicament en vehicle privat, atès que no hi ha cap pla d’ADIF de recuperar la vella estació de ferrocarril. Una carretera ja saturada com la C31, col·lapsaria encara més.
  • Emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: a les emissions associades a la construcció del macrocomplex, s’hi afegir en les derivades de la mobilitat i les activitats turístiques.
  • Insostenibilitat global: en un escenari d’escassedat energètica, de pic del petroli, i d’escassedat cada cop més gran de materials rars, plantejar un nou projecte vinculat a tecnologies totalment dependents d’una globalització que comença a fer aigües és una garantia de fracàs.
  • Risc extrem d’incendi en un entorn sense escapatòria: resulta francament obscè plantejar un projecte com aquest en un indret com Vallcarca. El sector està rodejat de boscos, en un entorn mediterrani força sec a l’estiu, que han patit grans incendis forestals històricament (només cal recordar els grans incendis del 1984 i el 1994). Una urbanització en un indret comunicat per una sola carretera (de baixa capacitat) és un sense sentit en l’escenari de canvi climàtic i de macroincendis de sisena generació. El potencial risc d’una urbanització en aquest entorn és totalment inassumible, des d’un aspecte ja de seguretat de les persones.

Els promotors esperen fer un gran negoci tot enlluernant els governants locals i la ciutadania en general.

Està clar que el projecte presentat per FCC de cap manera pot ser sostenible, ni ambiental, ni social, ni econòmicament, excepte per als seus promotors.

Actua!

informa't

Consulta més informació sobre aquest projecte