L’Ortoll
Vilanova i la Geltrú
L’Ortoll és un espai natural de Vilanova i la Geltrú amb elements amb gran interès històric, arqueològic, ambiental i cultural amenaçat per immobiliàries que busquen terrenys atractius vora mar per impulsar pisos de luxe i turisme insostenible.
IMPACTES DEL MACROPROJECTE
97 hectàrees
És la superfície d'espai natural afectada amb elements amb gran interès històric, arqueològic, ambiental i cultural
5.500 habitatges
milers d’habitatges que s'han autoritzar a construïr en aquesta zona verda
97% veinat en contra
Segons una enquesta realitzada per vilanova.blog, el 97% de vilanovins i vilanovines s’oposarien a l’edificació de l’Ortoll
Sòl desqualificat i especulació massiva
Al darrer Pla Director Urbanístic del Litoral, la Generalitat ha obert les portes a autoritzar la construcció de milers d’habitatges en aquesta zona verda: 5500, per ser exactes. És una amenaça que ronda fa anys pel qual , ja que la zona que conforma l’Ortoll (actualment separada en Ortoll 1 i Ortoll 2) està actualment qualificada com a sòl urbanitzable: així ho declara l’actual Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), aprovat fa més de dues dècades, fruit d’un plantejament urbanístic expansionista i obsolet. Precisament, enguany ens enfrontem a la redacció del nou POUM, on una de les prioritats serà blindar la totalitat de l’Ortoll per assegurar que no es perd ni un mil·límetre de l’àrea que el conforma. Una de les maneres d’assegurar la seva protecció: que la Generalitat l’inclogui al seu Pla Especial d’Interès Natural com a àrea d’interès patrimonial, històric i mediambiental i, sobretot, requalificar-lo per tal que esdevingui sòl desqualificat.
Un Ortoll lliure de ciment, asfalt i pisos passa per una requalificació del territori, tant la zona 1 com la 2, cap a sòl desqualificat.
Segons una enquesta realitzada per vilanova.blog, el 97% de vilanovins i vilanovines s’oposarien a l’edificació de l’Ortoll; si girem la mirada cap a la institució, durant un acte organitzat per la Coordinadora d’Entitats pel Clima durant la campanya de les municipals del 2023, d’entrada, cap partit s’atreveix a parlar en contra de la protecció de l’Ortoll, excepte el Partit Popular, que deixa clar en seu compromís amb la iniciativa privada del mercat immobiliari. Ara bé: no cal deixar-se enganyar. Aquesta aparent unanimitat respecte la defensa de l’Ortoll com a pulmó verd no sempre ha existit; de fet, és fruit de molts anys de pressió i campanyes destinades a socialitzar allò de “L’Ortoll no es toca”.
Defensem l’Ortoll: les lluites ecologistes que de l’Ortoll fan trinxera
Qui té clara la posició a tenir davant la protecció de l’Ortoll són les plataformes ciutadanes: Garraf Coopera amb la Plataforma Defensem l’Ortoll, els grups ecologistes Arba Litoral, APMA (Agrupació per a la protecció del medi ambient) Garraf, La Foixarda, així com les incomptables entitats culturals i socials de la ciutat que hi han donat suport, com la mateixa Esquerra Independentista. L’objectiu no és sols fer front a l’especulació, ja sigui a través d’al·legacions i pressió política per descatel·logar la zona o a través de protestes al carrer, sinó també dotar de vida pròpia a l’espai. Aquestes entitats han engegat diversos projectes, com la recuperació de quilòmetres del camí de pedra seca d’Adarró, l’organització d’activitats lúdiques i culturals o la repoblació de flora autòctona.